Vijesti

Razgovor sa prof. dr. sc. Franjom Protom, predsjednikom Hrvatskog Taekwondo Saveza

Bjelovar, 28. svibnja 2011 (DSN) U subotu 28.05. na Juniorskom Prvenstvu Hrvatske, koje je službeno pokrivao DSN portal, razgovarali smo sa prof. dr. sc. Franjom Protom, predsjednikom Hrvatskog Taekwondo Saveza, koji je za nas odvojio malo svog vremena. U desetominutnom intervjuu kojeg prenosi DSN portal, predsjednik HTS-a nam je velikodušno iznio svoje komentare, nastojanja te odgovorio na neke od trenutno aktualnih tema vezanih uz rezultate, natjecanja, planove te aktualne novine u taekwondo-u.

Kao prvu, najnoviju temu, želimo Vas upitati za Vaš komentar, odnosno osvrt na rezultate Svjetskog Prvenstva u Koreji.

Od Svjetskog Prvenstva je prošlo neko vrijeme, i naravno neki su se dojmovi slegli, to je bio jedan izuzetan nastup hrvatske vrste na tom Svjetskom Prvenstvu. Bili smo počeli dobro, već prve dane je bila je najava 5. do 8. mjesta u četiri pokušaja, ali taj drugi dan je u stvari bio za nas bio izuzetan i fantastičan jer su se otvorila vrata prema svjetskoj medalji i Ana Zaninović je samim time što je u polufinalu pobijedila domaćina Korejanku pokazala da je doista jedna od najboljih natjecateljica Prvenstva. Inače, zadovoljni smo i brojem pobjeda muške i ženske vrste i ekipe, no naravno ove dvije medalje su obilježile ovo Svjetsko Prvenstvo kao najbolji uspjeh ženske ekipe na dosadašnjim svjetskim smotrama.

Sukladno tome, među boljim vijestima je naravno i naša kandidatura za domaćinstvo sljedećeg Svjetskog Seniorskog Prvenstva. Recite, da li vas je iznenadilo da se ta odluka zapravo odgodi?

 

Pa gledajte, činjenica jeste da smo svi koji smo dosada pokazali interes za organizaciju Svjetskog Prvenstva pokazali interes izvan roka. No, u nekim najavama koje smo imali do sada bili smo čak spremni i prezentirati našu kandidaturu tako da nas je to malo i iznenadilo. No, u svakom slučaju čast je biti kandidat za domaćina Svjetskog Prvenstva. Naša iskustva sa organizacijom međunarodnih natjecanja su velika. Mi smo počeli 1991. sa Svjetskim kupom, a dalje smo nastavili sa Seniorskim europskim prvenstvom ’94. godine. U jednom nizu većeg broja priredbi naše sudjelovanje na svjetskim smotrama smo ustvari završili Kvalifikacijskim turnirom (1999.god.) za Olimpijske igre 2000. god. Nakon prošlog Kadetskog Prvenstva održanog u Zagrebu ponovno smo malo skupili snage i dali smo si u zadatak da promoviramo hrvatski taekwondo i Hrvatsku generalno te nam se pridružio grad Split sa podrškom za sudjelovanje te da bude u biti stvarni domaćin te velike priredbe. Naravno, mi ćemo se sada u ovom ključnom roku kandidirati dopunsko te se nadamo se da ćemo biti ravnopravni takmaci za takav jedan stvarni uspjeh jer je upravo to biti domaćin takve svjetske smotre.

To bi nam stvarno išlo na čast. HTS ima značajnu tradiciju u Hrvatskoj, kao i sam taekwondo, postoje li neki aspekti taekwondo-a npr. tehnički dio sporta (koji zapravo nije toliko popularan kao borbe) ili recimo sad se spominje uvođenje taekwondo-a kao sporta na Paraolimpijadi 2016.? Kojim tempom se razvijaju ti aspekti, imamo li konkretnih potencijala da zasjamo i na tim području?

Gledajte, to su vrlo interesantna zapažanja. Naravno, mi gajimo nadu i imamo želju biti prisutni u svim aspektima taekwondo sportskog programa koji je prisutan u svijetu. Mi smo i u hrvatskim okvirima relativno mladi sport. Prije 40 godina baš na današnji dan 28.5.1968., hrvatska sportska i kulturna javnost je prvi puta ikada vidjela da postoji taekwondo kao jedna ovako razvijena aktivnost, sport i vještina, a onda ustvari u četiri desetljeća, dakle nešto malo više – 43 godine – prešli smo put od jednog početnog entuzijazma i razvoja te smo se razvili u jedan respektabilni sportski savez sa 2 olimpijske medalje, sportski savez sa europskim i svjetskim odličjima i čak ustvari sad sigurno imamo svjetskog prvaka iz 2007. godine Filipa Grgića i također svjetsku prvakinju Anu Zaninović iz 2011. godine. Naravno da je u cijelo vrijeme i taekwondo popunjavao svoj međunarodni program i smatramo da je za taekwondo jako dobro da se razvijaju aspekti međunarodnog prisustva. Ulažemo i uložit ćemo sve da i mi sustignemo kvalitetu i razinu natjecanja u tehničkim natjecanjima, dakle u formama, kako se to nekada tradicionalno zvalo i još se danas naziva Poomsae, da se i taj program natjecanja razvija i ide dobrim smjerom. Takva strana taekwondo-a ide prema tzv. kreativnim obaveznim sastavima, pa će taj aspekt razvoja taekwondo-a nalikovati u stvari onome kao što su to danas sportovi poput svjetskog klizanja i sličnih sportova tog tipa gdje je presudna recimo tehnička složenost, estetski doživljaj i dojam koji povezuje ustvari tradicijski taekwondo sa modernim konceptom koreografija koje su prisutne danas.
Druga stvar u kojoj je taekwondo sigurno napredovao, napredovao je u svom javnom djelovanju. Svjetski taekwondo Savez nakon 2007. godine, konkretno nakon jednog simpozija na kojem sam baš imao prilike kao i profesor sa Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik HTS-a otvoriti simpozij sa temom ‘Mogućnosti ostvarenja svjetskog mira i fair play-a kroz taekwondo’. To je bio početak na kojem je ustvari zasnovano jedno djelovanje mirovnih snaga taekwondo-a, a to su grupe studenata koje dobrovoljno prođu posebnu edukaciju i onda odlaze u zemlje u kojime su bila krizna žarišta, i također u kojima su na neki način i trenutno prisutna, te šireći znanje o taekwondo-u šire ideje o jednoj miroljubivosti te jednom međusobnom druženju i povezanosti taekwondoaša u svijetu. Tako smo ove godine u siječnju ugostili četiri mlada Koreanca koji su boravili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Posjetili su klubove i u Slavoniji i u gradu Zagrebu i otišli su do Gospića i Otočca te demonstrirali taekwondo i širili ideju fair-playa u ovom obliku.
Drugi oblik djelovanja koji je prisutan i na nacionalnoj razini a doživjeti će potvrdu i samim time što se taekwondo razvija i kao disciplina koja uvažava i priznaje mogućnosti osoba koje su ograničene u svom motoričkom djelovanju. To su osobe koje na neki način zahtijevaju poseban tretman i posebne potrebe i to vodi ka statusu taekwondo-a ne samo kao olimpijskog sporta nego i sporta stalnog programa Paraolimpijskih Igara. Naravno, mi imamo primjere izuzetnih pojedinaca, imamo jednu osobu iz Karlovca koja je potpuno slijepa, koja je inače bila vježbač taekwondo-a te nastupa na tehničkim natjecanjima u tom obliku, te jednostavno postoji potreba da taj program malo podupremo, da ga proširimo i da se ako možemo pojavimo na europskoj i svjetskoj smotri jer dosada još nismo u tom obliku nastupali.
Još jedan oblik djelovanja taekwondo-a, a neobično je važan, je taekwondo na razini studenata zagrebačkih, odnosno hrvatskih sveučilišta i to zato što ustvari od 2016. godine taekwondo će postati dio stalnog programa Svjetskih Studentskih Sportskih Igara koje se zovu Univerzijade. Mi sa Univerzijada i sa Svjetskih Taekwondo Prvenstava već imamo medalje i natjecanja i to je jedna sretna okolnost da ustvari naši najbolji sportaši su ujedno i dobri studenti tako da upravo kroz nastupe ostvaruju to pravo.

I još evo zadnje pitanje za Vas, da se nadovežemo na samu ideju fair play-a. Taekwondo je jedan od sportova koji je u zadnje vrijeme dobio značajan uzlet u tehničkom sustavu samih natjecanja. Uveo se video replay sistem, stroži sustav bodovanja, konstantno se revidiraju pravila kako bi se promicali objektivni i pošteni sustavi natjecanja… Iako je to već neko vrijeme prisutno, sigurno je da će konačnu potvrdu o neupitnom poboljšanju objektivnosti samih natjecanja dobiti na nadolazećim Olimpijskim Igrama, možete li podijeliti s nama neka očekivanja i iskustva?

Pa gledajte, doista mi je drago da možemo podijeliti naša iskustva, a ne samo očekivanja. Na nekoliko odnosno na zadnja dva svjetska prvenstva, Svjetskom prvenstvu za Juniore i sad na Svjetskom prvenstvu za Seniore, video replay je bio sastavni dio službene procedure praćenja natjecanja i pokazuje se, naravno, da je to važan dodatak procjene objektivnosti suđenja. On dovodi ovdje ustvari još jednu mogućnost, a to je dinamička uloga trenera kao osobe koja na neki način sudjeluje u procjeni i provjeri samih akcija. S obzirom na to da se radi o jednoj objektivnoj metodi vrednovanja prethodnih akcija uz određena ograničenja pravilima znatno je doprinijelo povjerenju trenera i sportaša u sustav aktivnosti sudaca. Suci su i do sada bili izuzetno fer i obavljali su svoje zadatke na natjecanju doista u skladu sa svojim mogućnostima, onime što u stvari ljudsko oko i percepcija može zamijetiti kao dovoljno precizno praćenje samog toka natjecanja i borbi. Naravno od vremena do vremena, kao i u svim sportskim disciplinama, događali su se previdi koji su sada kad je taekwondo olimpijski sport pod lupom javnosti, te je razumljivo da izazivaju određene kontroverze i upravo zato je bio imperativ da se taekwondo u biti objektivizira što je više moguće. Nije samo video replay sustav jedna od novina, jedna također važna novina bila je definitivno uvođenje elektronskog sustava bodovanja i zaštite natjecatelja tako da je sada taekwondo na ovaj način (praćen elektronskim oklopima, registratorima bodova, praćenjem putem video replaya te boljom edukacijom sudaca) doživio jednu renesansu. Na zadnjem Svjetskom Prvenstvu zanimljiva je izjava jednog od sudionika, koja je bila da je opće mišljenje, koje je prevladavalo i pratilo to natjecanje, da su suci na tom prvenstvu bili bolji nego što su ikada bili dosad. Ipak su tu i mlađi sudionici koji vjerojatno ne pamte neka stara vremena kada je to bilo podjednako dobro. Ono što bih želio posebno naglasiti je da mi je jako drago da su suci dobri i pogotovo da su među tim izvrsnim sucima također i naši suci.

Zahvaljujemo vam se na vremenu koje ste izdvojili za ovaj intervju.

 

Razgovor vodila novinarka DSN-a Marina Marot.

Kategorije

Nastavkom korištenja naše mrežne stranice slažete se s našom politikom kolačića! Više informacija

Kolačićima se koristimo kako bismo ti omogućili najbolji mogući doživljaj na našim mrežnim stranicama. Ostankom na našoj stranicu i služenjem našom mrežnom stranicom, uključujući i ostajanje na naslovnoj stranici, pristaješ na to da postavimo kolačiće na tvoje računalo. Ako ih želiš isključiti, molimo pogledaj našu politiku o kolačićima. Imaj na umu da dijelovi stranice možda neće funkcionirati ako isključiš kolačiće.

Obavijest o kolačićima

U skladu sa europskom Direktivom o privatnosti i elektroničkim komunikacijama, poznatiju kao Zakon EU o web “kolačićima” (engleski – EU Cookie Law) dužni smo upoznati Vas sa načinom korištenja kolačića. Naša se web stranica koristi isključivo kolačićima (eng. cookies) trećih strana u svrhu povećanja funkcionalnosti stranica i Vašeg lakšeg korištenja istih. Ukoliko ćemo i sami početi koristiti tu opciju način uporabe, svrhu i opcije za Vaše prihvaćanje istih naći ćete na ovoj stranici nakon upozorenja na promjenu police korištenja kolačića. U tekstu u nastavku možete saznati više o kolačićima i kako ih možete kontrolirati.

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih prateći upute u ovoj Obavijesti o kolačićima, kako se kolačići s ove web stranice ne bi mogli poslati na vaš uređaj.

Što je kolačić?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se šalju na vaš uređaj kada posjetite neku web stranicu. Kolačići se zatim šalju natrag izvornoj web stranici svaki idući put kada posjetite stranicu ili nekoj drugoj web stranici koja prepoznaje taj kolačić. Kolačići služe kao memorija web stranice, koja toj web stranici dopušta da se sjeti vašeg uređaja kada ponovo posjetite stranicu. Kolačići isto tako mogu zapamtiti vaše postavke, poboljšati korisnički doživljaj, kao i uređivati reklame koje vidite kako bi se prikazivale samo one najbitnije za vas.

Više informacija o kolačićima, uključujući pojašnjenja kako vidjeti koji su kolačići postavljeni na vaš uređaj i kako upravljati njima i obrisati ih, možete pronaći na web stranici www.aboutcookies.org

Kako kontrolirati i obrisati kolačiće

Većina internetskih preglednika prihvaća kolačiće, ali obično možete promijeniti postavke preglednika da odbija nove kolačiće, onemogući postojeće, ili da vas jednostavno obavijesti kad su novi kolačići poslani na vaš uređaj.

Kako biste postavili vaš preglednik da odbija kolačiće, pogledajte upute o pomoći davatelja preglednika (koje se inače nalaze pod izbornicima “Pomoć”, “Alati” ili “Uredi”). Detaljnije upute možete naći na stranici www.aboutcookies.org

Napominjemo da se određene funkcionalnosti web stranice mogu izgubiti ako odbijete ili onemogućite kolačiće. Osim toga, onemogućavanje kolačića ili kategorije kolačića ne briše kolačić iz vašeg preglednika. To morate učiniti sami u izborniku preglednika.

Promjene naše upotrebe kolačića

Bilo kakve promjene naše upotrebe kolačića za ovu web stranicu objavit će se ovdje i po potrebi će na nju upućivati i naše web stranice na kojima će biti istaknute promjene.

COOKIE POLICY

This site uses cookies – small text files that are placed on your machine to help the site provide a better user experience. In general, cookies are used to retain user preferences, store information for things like shopping carts, and provide anonymised tracking data to third party applications like Google Analytics. As a rule, cookies will make your browsing experience better. However, you may prefer to disable cookies on this site and on others. The most effective way to do this is to disable cookies in your browser. We suggest consulting the Help section of your browser or taking a look at the About Cookies website which offers guidance for all modern browsers

Zatvori