Nalazite se ovdje : Naslovnica | Vijesti | Svjetske olimpijske kvalifikacije (Baku - Azerbejdžan)

Svjetske olimpijske kvalifikacije (Baku - Azerbejdžan)

E-mail Ispis PDF

Zagreb, 25. lipanj 2011. (HTS) Nakon dva tjedna priprema u oazi mira u Skradinu hrvatska taekwondo repezentacija spremna je za odlazak na najveći ispit u ovoj godini, svjetske olimpijske kvalifikacije u Bakuu u Azerbejdžanu. Fenomenalni uvjeti posve novog Cro Combat centra bili su više nego dovoljni da se nakon paklenog ritma od veljače do svibnja sportaši maksimalno posvete treninzima i napune akumulatore za svojevrsni ispit zrelosti. US Open, Njemačka, Belgija, pa čak i svjetsko prvenstvo u Koreji bili su zagrijavanje za prepreke koje ih očekuju u glavnom gradu Azerbejdžana.

Sustav kvalifikacija je rigorozan, a pravila surova tako da mnogi ponajbolji borci iz svojih kategorija neće ugledati svjetlo pozornice u Bakuu. Od ukupno 16 kategorija, po osam u muškoj i ženskoj konkurenciji na olimpijskim kvalifikacijama i igrama natjecat će se samo u četiri uz važnu napomenu da svaka nacionalna selekcija ima pravo poslati tek dva plus dva predstavnika. U prevedenom to znači da Koreja ili Iran mogu imati 16 svjetskih prvaka, ali se za kvalifikacije moraju odlučiti za četiri, po dvoje u muškoj i ženskoj konkurenciji. Upravo zbog te činjenice trener ženske reprezentacije ipak drži da je svjetsko prvenstvo teže od samih kvalifikacija, ali napominje da ovakav sustav spajanja kategorija krije puno potencijalnih mina.

- Svjetske kvalifikacije su definitivno puno teže od samih Igara, ali još uvijek smatram da je svjetsko prvenstvo vrh i kruna nečijeg rada jer tamo svaka država ima mogućnost poslati svoju najbolju predstavnicu. Ovdje na primjer Koreja nema mogućnost poslati svoju najbolju natjecateljicu u svakoj kategoriji što automatski čini tu kategoriju siromašnijom. S druge strane činjenica da se dvije pa čak i tri kategorije spajaju u jednu dovela je do situacije da Anu i Luciju Zaninović očekuje po pet osvajačica medalja sa posljednjeg svjetskog prvenstva u njihovim kategorijama do 49 i 57 kilograma. U obje je kategorije po desetak iznimno jakih i izjednačenih cura koje se međusobno mogu pobijediti u bilo kojem trenutku – rekao je Toni Tomas.

U kategoriji do 57 kilograma u kojoj će nastupiti najbolja taekwondoašica na posljednjem SP Ana Zaninović naći će se čak tri svjetske prvakinje (iz 53,57 i 62 kilograma), a činjenica da je Ana četvrti nositelj u konačnici ne mora značiti ništa jer se bodovi prenose za dvije susjedne kategorije, u ovom slučaju 53 i 57 kilograma tako da već u prvom kolu Anu može dočekati svjetska prvakinja iz 62 kilograma koja nije među nositeljima jer se njeni bodovi pribrajaju samo ukoliko prelazi u kategoriju do 67 kilograma. Paklena konkurencija je na putu do medalje i njenoj sestri blizanki Luciji Zaninović koju bi trebala dočekati najbolja taekwondoašica u povijesti Brigitte Yague četverostruka svjetska i isto toliko puta europska prvakinja. Među nositeljima su i Filip Grgić i Stipe Jarloni što Hrvatsku svrstava među samo pet država (od 109) koja ima sva četiri borca među desetak najboljih.

Raspored borbi:
30.06. Stipe Jarloni do 58 kg
01.07. Filip Grgić do 68 kg
02.07. Lucija Zaninović do 49 kg
03.07. Ana Zaninović do 57 kg


Hrvatski Taekwondo Savez


vezane vijesti DSN-a:

RASPORED DOGAĐANJA na WTF SVJETSKI TAEKWONDO KVALIFIKACIJSKI TURNIR za OI London 2012.
(Baku, Azerbajdžan / 30.lipanj – 3. srpanj 2011.)

PRIPREME taekwondo kandidata za OI 2012

 

Ažurirano ( Nedjelja, 26 Lipanj 2011 17:06 )  

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Korisni linkovi